Ken je cyclus!

∗ Leer de signalen van je lichaam kennen en in kaart te brengen.
∗ Pas de Sensiplan-regels toe om precies te weten wanneer je vruchtbaar bent of niet.
∗ Op die manier heb je een betrouwbare natuurlijke methode voor handen om zwangerschap te voorkomen, kun je beter begrijpen wat er in je omgaat, of kun je er juist voor kiezen om doelbewust zwangerschap na te streven.sensiplan®: de sympto-thermale methode

Wat is de sympto-thermale methode?

Gedurende je cyclus geeft je lichaam signalen af die je exact vertellen waar je je in je cyclus bevindt. De belangrijkste signalen zijn de basale lichaamstemperatuur en het cervixslijm. Wanneer je vertrouwd bent met de signalen van je cyclus en weet hoe je ze moet interpreteren kun je precies weten wanneer je vruchtbaar bent en wanneer niet. Deze kennis kun je inzetten om op een natuurlijke manier zwangerschap te vermijden, om beter te begrijpen wat er omgaat in je lichaam of om doelbewust zwangerschap na te streven.
De sympto-thermale methode combineert de observaties van het cervixslijm (gestuurd door het hormoon oestrogeen) met de waarnemingen van de basale lichaamstemperatuur (gestuurd door het hormoon progesteron). Op die manier wordt gebruik gemaakt van een principe van ‘dubbele controle’ wat de hoge betrouwbaarheid – vergelijkbaar met de anticonceptiepil – waarborgt. Methodes die zich op slechts één parameter (bijvoorbeeld temperatuur) baseren halen deze hoge betrouwbaarheid niet.

sensiplan®

De sympto-thermale methode zoals is door-ontwikkeld door de Arbeitsgruppe NFP staat sinds 2011 bekend onder de naam Sensiplan. Dit om verwarring met andere, minder betrouwbare, methoden van Natural Family Planning (NFP) te voorkomen. Het bijzondere aan Sensiplan is dat de methode niet alleen een grondige wetenschappelijke onderbouwing heeft, maar dat daarnaast ook een cursus is ontwikkeld om de methode op een goede en leuke manier aan te leren. Deze cursus geeft je alle achtergrond-informatie die nodig is om de methode-regels goed te gebruiken en biedt daarnaast persoonlijke begeleiding. Op die manier wordt in de praktijk de hoogst mogelijke betrouwbaarheid behaald.

Sensiplan kan gebruikt worden als natuurlijk alternatief voor (hormonale) anticonceptie, als methode van cyclusbewustzijn (‘fertility awareness’) en bij zwangerschapswens.

Uitgebreide informatie over Sensiplan vind je op www.sensiplan.nl


In harmonie met je lichaam zwangerschap vermijden.Natuurlijke 'anticonceptie'

Hét alternatief voor (hormonale) anticonceptie

Zwangerschap voorkomen met dezelfde betrouwbaarheid als de pil, maar dan zonder de risico’s en mogelijke bijwerkingen van hormonale anticonceptie. Steeds meer vrouwen willen af van kunstmatige hormonen en zoeken naar natuurlijke alternatieven. De sympto-thermale methode Sensiplan is de meest betrouwbare manier van natuurlijke gezinsplanning*. Deze methode gaat uit van de cyclische vruchtbaarheid van de vrouw. Door de lichaamssignalen die het vrouwelijke lichaam afgeeft over waar zij zich in haar cyclus bevindt, kun je precies weten wanneer je vruchtbaar bent en wanneer niet. Zo heb je een methode om zwangerschap te voorkomen die je lichaam en vrouw-zijn respecteert in plaats van het tegenwerkt.
* Sensiplan wordt een natuurlijke methode van gezinsplanning genoemd, het is namelijk een complete methode om om te gaan met je vruchtbaarheid. Je kunt er niet alleen betrouwbaar zwangerschap mee voorkomen, maar ook – omgekeerd – je zwangerschapskansen mee vergoten. Op die manier leer je samen te werken met je vruchtbaarheid in plaats van ertegen. Bij (hormonale) anticonceptie wordt de vruchtbaarheid – de vrouwelijke cyclus – onderdrukt, en dat doet Sensiplan nadrukkelijk niet. Hoewel de parapluterm natuurlijke gezinsplanning – of Natural Family Planning – niet erg bekend is in Nederland moeten we Sensiplan daaronder scharen. Een andere term die bekender aan het worden is, is Fertility Awareness, die je kunt vertalen als vruchtbaarheidsbewustzijn.  

Betrouwbaarheid

Omdat de sympto-thermale methode de waarnemingen van basale lichaamstemperatuur en cervixslijm (of eventueel de baarmoederhals) combineert om de cyclus te interpreteren, behaalt zij een hoge betrouwbaarheid, welke vergelijkbaar is met de anticonceptiepil. Dankzij de grondige wetenschappelijke onderbouwing door de Arbeitsgruppe NFP is de sympto-thermale methode erkent door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) als betrouwbare geboorteregeling.
Sensiplan heeft een gebruikerszekerheid van PI 1,8 en methodezekerheid van PI 0,4. PI staat voor de Pearl Index, deze index geeft aan hoeveel op de 100 vrouwen die een methode gedurende één jaar gebruiken toch zwanger raken. Lees meer over de betrouwbaarheid van Sensiplan (ook in vergelijking tot andere methoden) op de website van Sensiplan Nederland. De hoge betrouwbaarheid wordt behaald na het volgen van de Sensiplan-cursus.

De voordelen van Sensiplan

Het mooie van de sympto-thermale methode is dat het méér is dan een geboorteregeling alleen. Terwijl er bij het gebruik van hormonale anticonceptie vaak ongewenste bijwerkingen voor lief genomen worden, brengt Sensiplan juist extra voordelen met zich mee. Je cyclus krijgt de kans om zijn natuurlijke balans te (her)vinden, met gezondheidsvoordelen die daar bij horen zoals meer energie ervaren en lekkerder in je vel zitten. Je cyclus regelt namelijk veel meer dan ‘alleen’ je vruchtbaarheid!
Sensiplan is daarnaast een methode die je samen met je partner kunt doen. Je volgt samen de cursus en kunt zo de verantwoordelijkheid voor geboorteregeling echt samen dragen, met respect voor elkaars integriteit. Doordat je steeds rekening moet houden met een periode van vruchtbaarheid wordt de manier waarop je intimiteit beleeft bewuster ervaren en ontstaat er ruimte voor communicatie en creativiteit. Dit kan zorgen voor verdieping in je relatie. Onderzoek van Rutgers-Nisso (2008) toonde aan dat Sensiplan de meest communicatie-bevorderende methode van gezinsplanning is.

Cursus

Sensiplan leer je in een korte cursus van 4 bijeenkomsten in een kleine groep van 2-4 vrouwen (met of zonder partner). De lessen duren circa 2,5 uur met aansluitend tijd voor individuele begeleiding. De cursusdata zijn verspreid over ongeveer drie maanden zodat je tijdens de cursus ook waarschijnlijk drie cycli doorloopt.
In de agenda vind je cursussen waar je mogelijk nog bij kunt aansluiten. Je kunt je ook aanmelden als er geen cursus gepland staat, dan worden data samen met andere aanmeldingen afgestemd. Meld je aan voor de mailing-lijst als je op de hoogte gehouden wilt worden wanneer er weer een cursus van start gaat.

Kosten

De Sensiplan-cursus kost 295,- euro. Hand- en Werkboek Natuurlijk en zeker en een digitale thermometer zijn inbegrepen bij de cursus.
Meld je hier aan voor de cursus of stuur een e-mail aan guenaelle.de.graaf@sensiplan.nl.


Weten hoe je cyclus werkt is beter begrijpen wat er in je omgaat.Cyclusbewustzijn

Inzicht in je cyclus

Sensiplan is niet alleen interessant voor wie zwangerschap wil vermijden of juist een zwangerschapswens heeft. Ook voor vrouwen zonder partner heeft deze methode veel waarde. Je cyclus regelt namelijk veel meer dan vruchtbaarheid alleen, zo lopen er mentale en psychische processen parallel aan de vruchtbaarheidscyclus. Door te leren hoe je cyclus in elkaar steekt, kun je beter gaan begrijpen waarom je je op bepaalde momenten vol energie en ondernemingszin voelt, terwijl je je op andere momenten juist introverter voelt en behoefte hebt aan reflectie. Je cyclus heeft invloed op je gevoelsleven, je gedachten, je energie, en zorgt ervoor dat je je leven steeds vanuit een andere invalshoek beleeft. Wanneer je de fasen van je cyclus goed herkent, kun je deze verschillende periodes ook bewuster beleven en daar kun je veel voordeel uit trekken. Terwijl de buitenwereld soms verlangt dat we op een ‘constante’ manier ‘presteren’ en steeds op dezelfde manier reageren op situaties of gebeurtenissen, heeft de vrouwelijke cyclus juist iets anders te vertellen. Luisteren naar je cyclus helpt je om authentiek te zijn en je vrouw-zijn op een positieve en krachtige manier te beleven. 

De cyclus als uiting van gezondheid

Het onderdrukken van de vrouwelijke cyclus is gebruikelijk geworden door de komst van hormonale anticonceptie. Daarmee is ook de vanzelfsprekendheid van de vrouwelijke cyclus kwijt geraakt. Het is zelfs gangbaar geworden om de menstruatiecyclus en de vruchtbaarheid als last te beschouwen. De vrouwelijke cyclus is echter een teken van vitaliteit dat gekoesterd zou moeten worden! Wanneer je je cyclus bijhoudt kan het bovendien inzicht geven in cyclus-gerelateerde problemen, je zou de cyclus kunnen zien als een ‘venster’ op de gezondheid van vrouwen. Je cyclus is een manier waarop je lichaam met je communiceert: problemen in de cyclus verwijzen dan ook vaak naar problemen elders in je lichaam of leven. Elke vrouw zou kennis moeten hebben van haar cyclus voor ze besluit deze – inclusief de grote voordelen van een natuurlijke cyclus – te onderdrukken met hormonale anticonceptie.

Cursus

Sensiplan leer je in een korte cursus van 4 bijeenkomsten in een kleine groep van 2-4 vrouwen (met of zonder partner). De lessen duren circa 2,5 uur met aansluitend tijd voor individuele begeleiding. De cursusdata zijn verspreid over ongeveer drie maanden zodat je tijdens de cursus ook waarschijnlijk drie cycli doorloopt. 
In de agenda vind je cursussen waar je mogelijk nog bij kunt aansluiten. Je kunt je ook aanmelden als er geen cursus gepland staat, dan worden data samen met andere aanmeldingen afgestemd. Meld je aan voor de mailing-lijst als je op de hoogte gehouden wilt worden wanneer er weer een cursus van start gaat.

Kosten

De Sensiplan-cursus kost 295,- euro. Hand- en Werkboek Natuurlijk en zeker en een digitale thermometer zijn inbegrepen bij de cursus.
Meld je hier aan voor de cursus of stuur een e-mail aan guenaelle.de.graaf@sensiplan.nl. 

Workshop cyclusbewustzijn

De vrouwelijke cyclus gaat over veel meer dan vruchtbaarheid alleen. Ben je nieuwsgierig naar hoe mentale en emotionele veranderingen samenhangen met je cyclus? Wil je meer bewustzijn met betrekking tot de verschillende fasen of ‘seizoenen’ van je cyclus? Deze workshop is voor vrouwen die al bekend zijn met de Sensiplan-methode en vrouwen die geen (hormonale) anticonceptie gebruiken (een dus een cyclus hebben) en is een leuke aanvulling of voorbereiding op de Sensiplan-cursus.


Sneller zwanger door precies te weten wanneer de grootste kans op conceptie is.Zwangerschapswens

Timing is cruciaal

Vruchtbaarheid is bij de vrouw sterk afhankelijk van leeftijd. Vrouwen in de twintig raken sneller zwanger dan vrouwen in hun dertiger jaren. Het aantal dagen waarop conceptie kan optreden wordt met de jaren steeds kleiner. Hoe later je begint aan kinderen, hoe langer het gemiddeld duurt voor je zwanger raakt. Kennis over de cyclus en wanneer de grootste kans op conceptie is kan een zwangerschap veel sneller doen ontstaan of zelfs doorslaggevend zijn. 
Gemiddeld raakt 85% van de vrouwen spontaan zwanger binnen 1 jaar. Van de vrouwen die in dat eerste jaar niet zwanger raken, raakt ongeveer de helft het daarop volgende jaar alsnog zwanger, en het derde jaar lukt het nog een vijfde om spontaan zwanger te raken. Zo is gemiddeld is 96% van de (vruchtbare) vrouwen binnen drie jaar onbeschermde gemeenschap zwanger. Met de kennis van de sympto-thermale methode Sensiplan kun je de tijd die het duurt om zwanger te raken significant verkorten. Dit is van enorme waarde voor ieder die boven de dertig jaar een zwangerschapswens hoopt te vervullen. 

Voor wie?   

Probeer je al enige tijd zwanger te raken zonder succes, of ben je ouder dan 30? Dan is het sterk aan te raden om de Sensiplan-cursus bij kinderwens te volgen. Als een natuurlijke zwangerschap bij jou mogelijk is kun je op deze manier je kansen ten volle benutten. 
Als je je – om wat voor reden dan ook – zorgen maakt over je vruchtbaarheid, zal Sensiplan je helpen om inzicht te krijgen in jouw cyclus en een realistisch beeld geven van jouw situatie en kansen. Hierdoor zul je merken dat je vertrouwen groter wordt en kan eventuele spanning rond het thema van je zwangerschapswens verminderen, met positieve gevolgen voor je vruchtbaarheid!

Individuele cursus

De Sensiplan-kinderwenscursus wordt individueel gegeven zodat precies aangesloten kan worden bij de persoonlijke situatie. In drie bijeenkomsten van ongeveer 2 uur leer je samen met je partner hoe jouw cyclus in elkaar steekt en precies die dagen te bepalen waarop de kans op conceptie het allergrootst is. We gaan in op eventuele cyclus-problemen en je krijgt tips over hoe jullie je gezamenlijke vruchtbaarheid kunnen optimaliseren.

Kosten

De Sensiplan-kinderwenscursus kost 325,- euro. Hand- en Werkboek Natuurlijk en zeker en een digitale thermometer zijn inbegrepen bij de cursus.
Meld je hier aan voor de cursus of stuur een e-mail aan guenaelle.de.graaf@sensiplan.nl.

Vragen? Meer weten? 
Ik help je graag vrijblijvend verder als je een vraag hebt of meer wilt weten! 
Eerst kennismaken voordat je besluit de cursus te volgen kan natuurlijk ook.
guenaelle.de.graaf@sensiplan.nl / 06 24669140